Седянка Гласувайте за Седянкa в BG Top

Здравейте ( Вход | Регистрация )

> 

На гостите с адмирация предлагаме регистрация!
На тез които само тихичко четат - да пробват писането някой път!
А всички участници в играта, молим да спазват правилата!

2 страници V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
Детските добавки
Rada
коментар Jan 22 2009, 12:04
Коментар #1

Модератор

Група: Модератори
Коментари: 1,843
Регистриран: 18-June 08
Град: Асеновград
Потребител N: 274

От 2009 г. прагът за получаване на детски добавки се вдигна на 350 лв за член от семейството. Ето какви документи са необходими за подаване на молба-декларация за детски добавки: 

1. Молба декларация;
2. Сведения за доходите през изминалата година по месеци;
3. Акт за раждане на детето(копие + показване на оригинала за сверка);
4. Бележка от училището на детето, уверяваща че е записан като ученик;
5. Служебна бележка от банката с номера на банковата сметка по която ще се превеждат парите;
6. Декларации от подписалите документите че са съгласни социални грижи да работят с личните ни данни(дават ги оттам заедно с молба декларацията).

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post
Queen Of Steel
коментар Jan 22 2009, 12:19
Коментар #2

Администратор

Група: Администратори
Коментари: 8,374
Регистриран: 26-March 08
Град: София
Потребител N: 3

Според мен трябва да се спре порочната практика определени малцинствени групи да живеят посредством детските добавки. Иначе едва ли тези пари ще решат немчии проблеми, но е добре да ги получават повече хора (без споменатата категория). Съжалявам, ако прозвучи дискриминационно, но по мое мнение, при сегашната ситуация на държавата, след 3-то дете добавки и помощи не бива да се дават. Така донякъде ще се ограничи раждането за да се вземат помощи, а който има възможност да гледа 4 и повече деца без да разчита на държавата - вече си е негово решение.

--------------------
Който царува в самия себе си, той е повече от цар.

+Quote Post
selina
коментар Jan 22 2009, 12:33
Коментар #3

Калфа

Група: Почетни Седенкари
Коментари: 4,852
Регистриран: 30-July 08
Град: Друг град-по хубавият
Потребител N: 339

Вече подадох документите за дет.надбавки.
Срещнах една позната и седнахме на кафе.Казах и,че съм ходила до социалните за дет.надбавки
и тъй като знам че държат с мъжа и голям хранителен магазин,тя също сподели че през април,
трябвала да ходи да поднови декларацията за дет. надбавки на децата си.
Попитах я,дали има право,а тя ми каза че се води самотна майка щото нямали сключен брак и ползвала
много такива помощи..
Какво ще кажете и за тези случаи? emotka.gif Колко ли такива"самотни майки",получават тези надбавки?
Спомням си преди-на всички деца до 18 год.се полагаха надбавки/15лв/ и не беше нужно да показваш доходи.В началото на всяка година се подписваха декларации,че другият родител не ги получава и
толкова.. emotka.gif

--------------------
Добрите приятели трудно ги намираш,
по-трудно ги изоставяш и е невъзможно да ги забравиш!!!

+Quote Post
strange bird
коментар Jan 22 2009, 12:42
Коментар #4

Калфа

Група: Калфи
Коментари: 1,062
Регистриран: 9-April 08
Потребител N: 112

Цитат(Queen Of Steel @ Jan 22 2009, 12:19 ) *
Според мен трябва да се спре порочната практика определени малцинствени групи да живеят посредством детските добавки. Иначе едва ли тези пари ще решат немчии проблеми, но е добре да ги получават повече хора (без споменатата категория). Съжалявам, ако прозвучи дискриминационно, но по мое мнение, при сегашната ситуация на държавата, след 3-то дете добавки и помощи не бива да се дават. Така донякъде ще се ограничи раждането за да се вземат помощи, а който има възможност да гледа 4 и повече деца без да разчита на държавата - вече си е негово решение.

Изобщо трябва да се спре практиката "детски добавки" или трябва да бъде без изискване за граница на доход. Изискването да посещава училище е добро.
Границата е 350 лв на човек(брутен доход). В тази цифра са включени също коледни надбавки и други подобни. За тричленно семейство - 1050 лв бруто, което е около 800 лв чисто на месец.
Истината е, че повечето от семействата които получават такива добавки работят в сивия сектор и така се вместват в критериите.
Тази добавка не разделя хората на малцинствен принцип, а на плащащи данъци и неплащащи. В случая държавата толерира не малцинствата, а всички укриващи доходи - без изключения. Разбира се нямам предвид хората с реално ниски доходи. Познавам и такива и нямам възражения.
Малцинствата не разчитат основно на помощи. С толкова пари не може да се живее. За тях това си е просто добавка към доходите. smile.gif

+Quote Post
Queen Of Steel
коментар Jan 22 2009, 12:50
Коментар #5

Администратор

Група: Администратори
Коментари: 8,374
Регистриран: 26-March 08
Град: София
Потребител N: 3

Цитат(strange bird @ Jan 22 2009, 12:42 ) *
Тази добавка не разделя хората на малцинствен принцип, а на плащащи данъци и неплащащи. В случая държавата толерира не малцинствата, а всички укриващи доходи - без изключения.
Малцинствата не разчитат основно на помощи. С толкова пари не може да се живее. За тях това си е просто добавка към доходите. smile.gif

Съгласна съм, има хора, укриващи доходи, които получават детски надбавки. Как пък не ги мързи да се занимават за такава сума (изключвам да им е неудобно)! dry.gif
За малцинствата - спирането им няма да реши въпроса, може малко да допринесе против безразборната раждаемост.

--------------------
Който царува в самия себе си, той е повече от цар.

+Quote Post
Rada
коментар Jan 22 2009, 12:52
Коментар #6

Модератор

Аз съвсем наскоро бях шокирана от думите на една клиентка, че се води безработна, а тя и съпруга и имат хотел с ресторант и хранителен магазин. В селото, където живеят им казват милионерите. Всичко било писано на името на бабата, а тя като пенсионер плаща и по-малко данъци. По този начин богатите стават социално слаби по документи. 

--------------------

+Quote Post
vanya70
коментар Jan 22 2009, 12:54
Коментар #7

Начинаещ Седенкар
*

Група: Седенкари
Коментари: 19
Регистриран: 7-April 08
Потребител N: 62

Цитат(selina @ Jan 22 2009, 13:33 ) *
Срещнах една позната и седнахме на кафе.Казах и,че съм ходила до социалните за дет.надбавки
и тъй като знам че държат с мъжа и голям хранителен магазин,тя също сподели че през април,
Попитах я,дали има право,а тя ми каза че се води самотна майка щото нямали сключен брак и ползвала
много такива помощи..
Какво ще кажете и за тези случаи? emotka.gif Колко ли такива"самотни майки",получават тези надбавки?
Спомням си преди-на всички деца до 18 год.се полагаха надбавки/15лв/ и не беше нужно да показваш доходи.В началото на всяка година се подписваха декларации,че другият родител не ги получава и
толкова.. emotka.gif

... и още недомислици, свързани с начина за определяне на правото за получаване на детски:

При доказване на доход за детски, дохода се взима предвид "бруто", а например при теглене на кредит от банка - дохода се декларира "нето" ?!?!

Според сегашния начин на определяне на правото на "детски" се получава така, че хора, които могат по някакъв начин да "укрият" реалните си доходи ги получават, наравно с най-бедните... Хората от една уж "средна" класа, които имат такава работа, при която и 1 лев не могат да "укрият" нямат шанс да ги получават....

Колкото и малки да са, едва ли на някого тези суми биха били излишни в днешно време. Определено съм против да се определя според дохода правото на получаване на "детски". Често държавата ни доказва, че не трябва да се разчита на нея за отглеждането на децата ни (...но това е друга доста дълга тема...) Дори се замислям, дали идеята за узаконяване на "съжителството без брак" няма да доведе отново до ограничаване на броя на получаващите "детски"...

Заради всичко това съм на мнение, че който може да "излъже" държавата и да получава тези пари да го прави с чиста съвест!

--------------------
"Ако искаш да построиш кораб, не започвай да караш хората да събират дъски, да разпределяш работата и да даваш заповеди. Вместо това ги научи да копнеят за огромното и безкрайно море." Антоан дьо Сент-Екзюпери

+Quote Post
selina
коментар Jan 22 2009, 13:17
Коментар #8

Калфа

Цитат(Queen Of Steel @ Jan 22 2009, 12:50 ) *
Съгласна съм, има хора, укриващи доходи, които получават детски надбавки. Как пък не ги мързи да се занимават за такава сума (изключвам да им е неудобно)! dry.gif
За малцинствата - спирането им няма да реши въпроса, може малко да допринесе против безразборната раждаемост.

Тази моя позната не е изтеглила и лев от дет.надбавки-стоят на сметка на двете и деца... wink.gif

--------------------

+Quote Post
Rada
коментар Jan 22 2009, 13:31
Коментар #9

Модератор

Наскоро мои познати, хора с добър бизнес се разведоха по документи, а си живеят нормално заедно, за да ползват разни облекчения, добавки и други привилегии. Сега е по-лесно богатите да си скрият доходите и да получават пари от държавата, а други, които са на ръба на оцеляването ако имат един лев над прага за получаване на нещо си от държавата и го губят. 

--------------------

+Quote Post
vanya70
коментар Jan 22 2009, 13:56
Коментар #10

Начинаещ Седенкар
*

Коментари: 19
Регистриран: 7-April 08
Потребител N: 62

Цитат(Rada @ Jan 22 2009, 14:31 ) *
Наскоро мои познати, хора с добър бизнес се разведоха по документи, а си живеят нормално заедно, за да ползват разни облекчения, добавки и други привилегии. Сега е по-лесно богатите да си скрият доходите и да получават пари от държавата, а други, които са на ръба на оцеляването ако имат един лев над прага за получаване на нещо си от държавата и го губят.

Напълно си права! Само добавям, че хората "на ръба на оцеляването" самата политика на държавата ги кара да търсят решения в "сивата" сфера... за да оцеляват! И така се получава нещо странно - хем държавата се опитва да се бори срещу "сивата" икономика, хем създава условия да се развива тази сфера...

--------------------
"Ако искаш да построиш кораб, не започвай да караш хората да събират дъски, да разпределяш работата и да даваш заповеди. Вместо това ги научи да копнеят за огромното и безкрайно море." Антоан дьо Сент-Екзюпери

+Quote Post
strange bird
коментар Jan 22 2009, 14:22
Коментар #11

Калфа

Цитат(selina @ Jan 22 2009, 12:33 ) *
много такива помощи..
толкова.. emotka.gif

Едва ли стоят точно така нещата. За да е самотна майка, трябва детето да не е припознато от бащта. В акта за раждане трябва да пише "Баща - неизвестен". Сключването на брак не е от значение. Така беше преди време, едва ли са го променили. Повечето жени, макар да не сключват брак все пак искат името на бащата да фигурира в акта за раждане. smile.gif

+Quote Post
strange bird
коментар Jan 22 2009, 14:30
Коментар #12

Калфа

Цитат(vanya70 @ Jan 22 2009, 12:54 ) *
Заради всичко това съм на мнение, че който може да "излъже" държавата и да получава тези пари да го прави с чиста съвест!

Пак стигаме до лафа за баницана, че не е луд този дето я яде, а който му я дава. wink.gif
За държавата е по-изгодно да дава детски на тези които реално отговарят на критериите + на тези които отговарят само по документи, отколкото на всички.Това е! Проста математика. wink.gif

+Quote Post
liq3
коментар Jan 22 2009, 18:35
Коментар #13

Калфа

Коментари: 3,758
Регистриран: 17-November 08
Град: около София
Потребител N: 812

Трябва на всички деца да се дават надбавки , а не да се гледа дохода.Всички са деца на България.

--------------------
Да се ядосваш това значи да наказваш себе си заради грешките на другите.

+Quote Post
buba_85
коментар Jan 18 2010, 17:32
Коментар #14

Начинаещ Седенкар
*

Коментари: 2
Регистриран: 18-January 10
Потребител N: 2,176

Някой чул ли е нещо по въпроса,че детските щели да се дават до 21годишна възраст?

+Quote Post
selina
коментар Jan 18 2010, 19:37
Коментар #15

Калфа

Търсят и бележка детето дали е ученик,задължително,не ми се вярва и студентите да получават детски надбавки.. абе не вярвам! wink.gif

--------------------

+Quote Post

2 страници V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 потребител(и) четат тази тема (1 гости и 0 скрити)
0 Потребител(и):

RSS Олекотена версия Час: 3rd September 2010 - 15:25

Приятели: